5 Lucruri despre tulburarea bipolara – Ce trebuie sa stii

Ce este tulburarea bipolară și cum poate afecta viața cuiva? Află cele 5 lucruri importante pe care trebuie să le știi despre acest diagnostic și cum poți să ajuți pe cineva care se confruntă cu această tulburare.

 

Ce este tulburarea bipolară?

Este o afecțiune mentală caracterizată prin schimbări extreme de dispoziție. Persoanele cu tulburare bipolară trec prin episoade de manie sau hipomanie, în care se simt extrem de energice, fericite sau iritabile, urmate de episoade de depresie, în care se simt triste, lipsite de energie și fără speranță.

Ce cauzează tulburarea bipolară?

Cauzele exacte ale tulburării bipolare nu sunt cunoscute, dar se crede că factorii genetici și de mediu pot juca un rol în dezvoltarea afecțiunii. Persoanele cu un istoric familial de tulburare bipolară sunt mai susceptibile să dezvolte această afecțiune.

Cum se diagnostichează tulburarea bipolară?

Se bazează pe simptome și poate fi dificil de stabilit. Un medic sau specialist în sănătate mentală poate folosi o combinație de evaluări psihologice și evaluări ale istoricului medical și familial pentru a diagnostica tulburarea bipolară.

Cum se tratează tulburarea bipolară?

Tratamentul implică adesea o combinație de medicamente și terapie. Medicamentele, cum ar fi stabilizatorii de dispoziție și antipsihoticele, pot ajuta la reducerea simptomelor maniei și depresiei, în timp ce terapia poate ajuta la învățarea strategiilor de gestionare a afecțiunii și a simptomelor.

Cum să gestionezi tulburarea bipolară?

Persoanele cu aceasta tulburare pot începe să gestioneze afecțiunea prin îngrijirea de sine, cum ar fi menținerea unui stil de viață sănătos și evitarea alcoolului și a drogurilor. De asemenea, este important să se învețe strategii de gestionare a stresului și să se urmeze un plan de tratament personalizat stabilit de un medic sau specialist în sănătate mentală.

Simptomele tulburării bipolare

Este o afecțiune mentală caracterizată prin schimbări extreme de dispoziție.

Persoanele cu tulburare bipolară trec prin episoade de manie sau hipomanie, în care se simt extrem de energice, fericite sau iritabile, urmate de episoade de depresie, în care se simt triste, lipsite de energie și fără speranță.

Schimbările de dispoziție pot apărea brusc sau pot fi treptate și pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi probleme cu somnul, probleme cu gândirea sau probleme cu alimentația.

Este important să recunoaștem aceste simptome și să căutăm ajutor în cazul în care avem nevoie.

Diagnosticarea tulburării bipolare

Diagnosticul se bazează pe simptome și poate fi dificil de stabilit. Un medic sau specialist în sănătate mentală poate folosi o combinație de evaluări psihologice și evaluări ale istoricului medical și familial pentru a diagnostica tulburarea bipolară.

Printre aceste evaluări se pot număra discuțiile cu pacientul despre simptomele sale, evaluările de sănătate mentală și teste de laborator.

Este important să căutăm ajutor de la un medic sau specialist în sănătate mentală pentru a stabili un diagnostic precis și pentru a primi un plan de tratament personalizat care să ne ajute să gestionăm.

Dacă crezi că ai simptome și ai nevoie de ajutor pentru a gestiona afecțiunea, KyrosHelp este aici pentru tine.

Oferim servicii de psihologie online specializate în tratarea tulburării bipolare, alături de o gamă largă de resurse și suport pentru a te ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții.

Contactează-ne astăzi și să începem împreună procesul de vindecare.