în primul rând daca vrei sa sti cum se manifesta depresia, o persoană care suferă de depresie trebuie să primească un tratament adecvat. Dacă persoana nu primește tratament, acesta va avea repercusiuni asupra creierului său, precum și dacă nu participă la tratamentul care îi este administrat.
Pot apărea probleme de memorie, de concentrare, modificări ale dimensiunii anumitor zone ale creierului, umflături și confuzie.
O depresie netratată are efectul unei patologii cronice, care poate rămâne cu noi ani de zile, făcându-ne viața gri și plictisitoare lăsând în cele din urmă o sechelă în creierul nostru.
Studiile recente au arătat că depresia netratată provoacă modificări la nivelul cortexului prefrontal, unde este afectată capacitatea de a rezolva probleme, de a lua decizii, de a gândi etc.
CE VEI GĂSI ÎN ACEST GHID?
Cum se manifesta depresia netratata
Persoanele care suferă de depresie severă au un risc mai mare de a rămâne cu această tulburare pentru o perioadă mai lungă de timp. Recăderile sunt frecvente pentru cel care suferă, atât de mult încât acesta poate suferi de această afecțiune timp de ani de zile.
Depresia netratată are un efect neurodegenerativ
Mai multe regiuni ale creierului scad în dimensiune, într-un studiu realizat la Universitatea din Istanbul s-a demonstrat că depresia generează o alterare la nivelul creierului într-un interval de timp de 3 ani, dacă afecțiunea nu este tratată la timp sau dacă nu răspunde în mod satisfăcător la tratament. Așa cum am menționat deja, consecința este reducerea structurii creierului, cum ar fi următoarele semne ale depresiei:
- Cortexul frontal
- Hipocampul
- Amigdala
- Dimensiunea creierului
Toate zonele menționate mai sus sunt direct legate de memorie, rezolvarea problemelor, capacitatea de reacție, procesarea emoțiilor, atenția etc.
Consecințele netratării depresiei
Gânduri negative
Gândurile de moarte și sinucidere sunt simptome ale depresiei. Dacă depresia nu este tratată, aceste gânduri se pot înrăutăți. Uneori, tu sau un prieten poate simți că sinuciderea este singura cale de ieșire, singura modalitate de a scăpa de durere.
Acest lucru nu este adevărat; există multe modalități eficiente de a reduce simptomele depresiei și de a te simți mai bine. Nu uita că aceste sentimente și gânduri teribile nu sunt constante și vor trece.
Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști are gânduri sinucigașe, caută ajutor imediat. Astea sunt semne de depresie care trebuie tratate.
Adicție
Simptome de depresie rareori dispar dacă nu sunt tratate; de fapt, ele tind să se agraveze. De multe ori, pentru a diminua simptomele, oamenii recurg la auto-medicație cu substanțe.
Adevărul este că drogurile și alcoolul nu numai că înrăutățesc simptomele, dar pot crește și șansele de a deveni dependent de aceste substanțe.
Combinarea drogurilor și a alcoolului cu depresia este o combinație periculoasă, care poate crește riscul de sinucidere și vă poate accentua depresia.
Autoagresiune
Un alt mod de cum se manifesta depresia în care unii oameni încearcă să se rănească singuri sau să-și provoace durere prin metode precum tăierea sau arderea.
Deși unele persoane nu intenționează să se rănească în mod conștient prin aceste comportamente, pot apărea leziuni grave sau care pun viața în pericol și decese accidentale.
Comportament neglijent
Atunci când oamenii se simt disperați, supărați sau au o părere foarte proastă despre ei înșiși, este mai puțin probabil să aibă grijă de ei și să se gândească la consecințele acțiunilor lor.
Persoanele depresive se pot pune în situații riscante, cu consecințe care pot fi periculoase (de exemplu, conducerea în stare de ebrietate).
Probleme de sănătate
Depresia poate deveni un ciclu nesănătos. Persoanele cu depresie, din cauza simptomelor lor, nu pot dormi (sau dorm prea mult), nu vor să mănânce și nu sunt interesate să facă exerciții fizice.
Pentru că nu pot sau nu vor să facă aceste lucruri, depresia se agravează și sănătatea se deteriorează.
Cum să scap de depresie
Atunci când nu ai grijă de tine, poți deveni vulnerabil la alte boli sau se pot agrava afecțiunile pe care le ai deja.
Dacă crezi că tu sau o persoană apropiată poate suferi de depresie, este timpul să cauți ajutor la un psiholog profesional. Nu ezita să faci acest prim pas cât mai repede, suntem aici pentru a te ajuta.