Cum sa recunosti si sa tratezi dependenta – Ghid complet

Ai observat că ai un comportament repetitiv sau impulsiv care îți afectează viața? Poate fi vorba de o dependență. În acest ghid complet vei găsi informații despre cum să recunoști simptomele și să tratezi dependența.

 

Ce este dependența?

Este o afecțiune caracterizată prin nevoia constantă de a consuma o substanță sau de a desfășura anumite comportamente pentru a obține o senzație de plăcere sau de a evita disconfortul. Poate fi fizică, psihologică sau ambele.

Persoanele dependente pot dezvolta toleranță la substanța sau comportamentul de care sunt dependente, ceea ce înseamnă că au nevoie de cantități din ce în ce mai mari pentru a obține aceeași senzație de plăcere sau efect.

Cum să recunoști dependența?

Există o serie de semne și simptome care pot indica prezența dependenței. Acestea includ:

  • Consumul crescut al unei substanțe sau desfășurarea unui comportament, precum jocurile de noroc sau cumpărăturile, pentru a obține aceeași senzație de plăcere sau efect.
  • Nevoia constantă de a consuma substanța sau de a desfășura comportamentul și dificultățile în a renunța la acestea.
  • Investirea unei cantități semnificative de timp, energie sau bani în substanța sau comportamentul dependenței.
  • Prezența simptomelor fizice sau emoționale atunci când persoana nu consumă substanța sau nu desfășoară comportamentul de care este dependentă.

Tipuri de dependență

Există două tipuri principale de dependență: de substanțe și comportamentală.

Dependenta de substanțe se referă la dependența de droguri sau de alte substanțe, cum ar fi alcoolul sau nicotina, în timp ce dependența comportamentală se referă la dependența de anumite comportamente, cum ar fi jocurile de noroc, cumpărăturile sau internetul.

Ambele tipuri pot fi dăunătoare pentru sănătatea fizică și mentală a unei persoane și pot duce la probleme sociale și financiare grave. Prin urmare, este important să recunoaștem semnele și simptomele dependenței și să căutăm ajutor atunci când avem nevoie.

Tratarea dependenței

Tratarea dependenței poate fi un proces dificil și de durată, dar este posibil. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a ajuta persoanele dependente să își gestioneze afecțiunea și să își îmbunătățească calitatea vieții.

Acestea pot include terapia individuală, terapia de grup, medicamente și tratamente complementare, precum meditația și yoga.

Este important să alegem un plan de tratament care funcționează cel mai bine pentru noi și să lucrăm împreună cu un specialist în sănătate mentală pentru a ne asigura că primim ajutorul și suportul de care avem nevoie.

Prin urmare, nu ezita să cauți ajutor și să începi procesul de recuperare.

Dacă te confrunți cu dependența și ai nevoie de ajutor pentru a-ți gestiona afecțiunea, KyrosHelp este aici pentru tine.

Oferim servicii de psihologie online specializate în tratarea dependenței, alături de o gamă largă de resurse și suport pentru a te ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții.

Contactează-ne astăzi și să începem împreună procesul de vindecare.