Ce este depresia cronică? Află totul + Simptome și cauze

Ai auzit de depresia cronică și te întrebi ce înseamnă? Află totul despre această tulburare, inclusiv simptome și cauze, în acest articol informativ despre depresia cronică.

 

Ce este depresia cronică?

Depresia cronică este o formă de depresie care durează mai mult de doi ani. Această afecțiune poate fi persistentă și poate duce la simptome precum tristețe constantă, pierderea interesului pentru activitățile care de obicei îți plac și oboseală cronică.

Este important să înțelegi că depresia cronică este diferită de depresia majoră, care este o formă mai gravă a afecțiunii și poate dura între 6 și 12 luni.

Care sunt simptomele depresiei cronice?

Simptomele depresiei cronice includ:

 • Tristețe sau melancolie persistentă
 • Pierderea interesului pentru activitățile care de obicei îți plac
 • Schimbări în greutate sau apetit
 • Oboseală cronică sau lipsă de energie
 • Dificultăți în concentrare sau decizii
 • Sentimente de inutilitate sau neajutorare
 • Probleme cu somnul (insomnie sau hipersomnie)
 • Gânduri de sinucidere sau moarte

Care sunt cauzele depresiei cronice?

Cauzele depresiei cronice nu sunt complet înțelese. Unele cercetări sugerează că o combinație de factori genetici, biologici și de mediu poate contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Factorii de risc pentru depresia cronică includ:

 • Antecedente familiale de depresie
 • Experiențe de viață stresante sau traumatice
 • Tulburări de sănătate mintală precum anxietatea sau tulburarea bipolară
 • Abuzul de substanțe

Cum se poate trata depresia cronică?

Tratamentul pentru depresia cronică poate include terapie psihologică, medicamente sau o combinație a celor două.

Terapia psihologică poate ajuta la identificarea factorilor de stres care contribuie la depresia ta și la învățarea de tehnici de gestionare a simptomelor.

Medicamentele, cum ar fi antidepresivele, pot ajuta la reducerea simptomelor depresiei cronice. Este important să vorbești cu medicul tău pentru a afla care tratament este cel mai potrivit pentru tine.

Cum să îți ajuți o persoană dragă cu depresie cronică?

Dacă ai o persoană dragă care suferă de depresie cronică, poate fi dificil să știi exact ce trebuie să faci pentru a-i oferi sprijinul necesar. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în această situație:

 1. Ascultă-i: Este important să îi oferi persoanei dragi spațiu pentru a vorbi despre emoțiile și gândurile lor fără a fi judecată. Ascultă cu atenție și arată-ți disponibilitatea să fii alături de ea în momentele dificile.
 2. Fii încurajator: Încurajează-i persoana dragă să își continue tratamentul și să își facă timp pentru activități care îi aduc plăcere și relaxare. Arată-i că îți pasă și că vei fi mereu acolo pentru ea.
 3. Fii răbdător: Procesul de vindecare poate fi unul lent și dificil. Fii răbdător și încurajează-i persoana dragă să își facă pașii mici spre îmbunătățirea stării de spirit.
 4. Fii prezent: Arată-i persoanei dragi că ești alături de ea. Fii prezent în momentele importante și fă-i cunoștință cu oameni care o pot ajuta în procesul de vindecare.
 5. Caută ajutor profesional: În cazul depresiei cronice, poate fi necesară intervenția unui specialist. Încurajează persoana dragă să caute ajutorul unui psiholog sau psihiatru pentru a primi tratamentul adecvat.

În general, este important să îți amintești că depresia cronică este o tulburare medicală serioasă și trebuie tratată ca atare. Ofertă-i persoanei dragi sprijinul și încurajarea necesară în procesul de vindecare.

Sfaturi pentru a gestiona depresia cronică

Depresia cronică poate fi o afecțiune dificilă, dar există multe lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la gestionarea simptomelor și îmbunătățirea stării de spirit. Iată câteva sfaturi pentru a gestiona depresia cronică:

 1. Încearcă să păstrezi un program zilnic regulat – Depresia cronică poate duce la schimbări ale somnului și a apetitului, iar menținerea unui program regulat poate ajuta la restabilirea ritmurilor circadiene naturale și la stabilirea unui sentiment de control asupra vieții tale.
 2. Fă exerciții fizice – Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor depresiei. Începe ușor și gradual, cu exerciții de intensitate mică sau medie și crește intensitatea treptat.
 3. Învață tehnici de relaxare – Anxietatea și stresul pot agrava simptomele depresiei cronică, așa că este important să înveți tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, care pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.
 4. Înconjoară-te de oameni pozitivi – Apropierea de oameni care te fac să te simți bine și să te simți susținut poate fi de ajutor în gestionarea depresiei cronice. Caută sprijinul și încurajarea din partea familiei și prietenilor apropiați.
 5. Consultă un specialist – În cele din urmă, dacă simptomele depresiei cronice nu se ameliorează sau devin mai severe, este important să cauți ajutorul unui specialist în sănătatea mintală. Un psiholog sau un psihiatru poate ajuta la diagnosticarea și tratamentul depresiei cronice prin terapie sau medicamente.

Gestionarea depresiei cronice poate fi o luptă dificilă, dar cu sprijinul adecvat și abordarea corectă, poți găsi modalități de a trăi o viață mai bună și mai fericită.

Concluzie

Dacă tu sau cineva drag suferiți de depresie cronică, nu ezitați să căutați ajutorul unui psiholog.

La KyrosHelp, oferim servicii de consiliere psihologică online pentru a vă ajuta să gestionați simptomele și să găsiți modalități eficiente de a face față depresiei cronice.

Contactați-ne astăzi și începeți să vă îmbunătățiți starea de spirit și calitatea vieții!