7 Simptome de Depresie: Cum să le recunoști?

Te-ai simțit trist sau lipsit de energie în ultima vreme și nu știi de ce? Află în acest articol 7 simptome ale depresiei și cum să le recunoști.

Este important să știi că depresia este o afecțiune medicală care poate fi tratată cu succes, deci nu ezita să ceri ajutor dacă crezi că ai simptome de depresie.

 

Depresia este o afecțiune comună de sănătate mintală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este caracterizată prin sentimente de tristețe, dispoziție scăzută și pierderea interesului pentru activitățile obișnuite. În acest articol, vom explora cele 7 simptome de depresie și cum să le recunoști.

  1. Tristețea sau dispoziția scăzută

Unul dintre cele mai evidente simptome ale depresiei este tristețea sau dispoziția scăzută. Persoanele care suferă de depresie se pot simți copleșite de sentimente de tristețe, fără niciun motiv aparent. Această stare de spirit poate persista timp de săptămâni sau luni de zile.

  1. Pierderea interesului și a plăcerii

Persoanele cu depresie pot simți o pierdere a interesului și a plăcerii pentru activitățile obișnuite, cum ar fi socializarea, sportul sau hobby-urile. Acest lucru poate duce la izolare socială și poate agrava simptomele depresiei.

  1. Schimbări ale somnului și apetitului

Depresia poate duce la schimbări ale somnului și apetitului. Persoanele care suferă de depresie pot avea probleme cu adormitul sau pot dormi prea mult. De asemenea, pot pierde sau câștiga în greutate din cauza unui apetit modificat.

  1. Oboseală și lipsa de energie

Oboseala și lipsa de energie sunt simptome comune ale depresiei. Persoanele care suferă de depresie se pot simți obosite și epuizate, chiar și după odihnă adecvată.

  1. Sentimente de inutilitate și vinovăție excesivă

Persoanele cu depresie pot avea sentimente intense de inutilitate și vinovăție excesivă. Ele pot simți că nu au valoare sau că sunt responsabile pentru problemele altor persoane.

  1. Dificultăți de concentrare și decizie

Depresia poate afecta abilitatea unei persoane de a se concentra și de a lua decizii. Persoanele cu depresie pot avea dificultăți în a se concentra asupra sarcinilor zilnice și pot avea probleme în luarea deciziilor.

  1. Gânduri de sinucidere sau tentativă de sinucidere

Gândurile de sinucidere sau tentativa de sinucidere sunt simptome grave ale depresiei. Este important să cauți ajutor imediat dacă ai astfel de gânduri sau dacă cunoști pe cineva care se confruntă cu aceste probleme.

Concluzie

În concluzie, depresia poate fi o afecțiune debilitantă, care poate afecta semnificativ calitatea vieții tale. Este important să fii conștient de simptomele de depresie și să ceri ajutor atunci când ai nevoie.

Este posibil să te simți rușinat sau să crezi că depresia este un semn de slăbiciune, dar nu este așa. Depresia poate fi tratată cu succes prin terapie și/sau medicamente.

Dacă ai experimentat oricare dintre simptomele de mai sus sau crezi că ai putea avea depresie, îți recomandăm să cauți ajutor profesional.

La KyrosHelp, oferim servicii de psihoterapie și consiliere online pentru a te ajuta să gestionezi simptomele de depresie și să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

Suntem aici pentru tine și suntem pregătiți să te sprijinim pe parcursul procesului de recuperare.

Contactează-ne astăzi pentru a programa o ședință online cu unul dintre psihologii noștri specializați în depresie.