Ce este Dezvoltare Personală și de ce este Importantă?

De câte ori ți se pare că ai timp pentru orice altceva în afară de tine?

Dezvoltare personala înseamnă să ne dedicăm timp pentru noi: să știm de ce avem nevoie și să încercăm să ni-l acordăm, așa cum facem cu ceilalți oameni. Este un mod de a ne iubi, de a aprecia că avem valoare și de a ne aduce bunăstare.

Este vorba despre stabilirea unor obiceiuri sănătoase de bază, cum ar fi respectarea timpului de odihnă sau practicarea de exerciții fizice.

Și ar trebui să fie o prioritate, NU ceva care să fie aplicat după o listă nesfârșită de sarcini pe care trebuie să le facem.

Povestea mea personală despre bunăstarea psihologică

Cristina, nu poți continua așa.

La asta m-am gândit într-o zi, după ce mi-am parcat mașina în fața clinicii unde lucram, când m-am văzut mergând spre ușă și făcând o listă de cumpărături pe telefonul mobil.

Mi-am dat seama că trebuie să am grijă de mine lucrând, lucrând, lucrând, lucrând, lucrând și atingându-mi limitele. Făceam mai multe lucruri în același timp, lucram în diverse locuri, aveam pacienți ai mei, alții pentru alții, și nu mai puteam suporta.

În acea zi, ceva a făcut clic în mine.

oprestete

Lucrasem toată ziua, de săptămâni întregi, îmi ocupam toată ziua cu munca, cu producția, și nu aveam timp pentru nimic altceva.

Uitasem de ceilalți și, în primul rând, de mine.

Am simțit că trebuie să încep să îmi dedic acest timp mie însămi și să îi învăț asta pacienților mei în terapie. Este un punct greu de atins, de aceea este important să fim conștienți înainte de a te simți rău.

Ce legătură are autoîngrijirea cu sănătatea mentală?

Îngrijirea proprie este fundamentală, deoarece stă la baza bunăstării noastre fizice și emoționale.

Dacă îngrijirea de sine este deficitară sau inexistentă, pe termen lung ne va fi imposibil să rămânem împliniți și echilibrați.

Din acest motiv, autoîngrijirea nu este un lux, ci sănătate.

Care sunt beneficiile la dezvoltare personală?

Îngrijirea personală are multe beneficii:

  • Îți permite să te cunoști din ce în ce mai bine. Și, pe măsură ce dezvoltă cunoașterea de sine, începi să cunoști ce te face să te simți bine și ce te face să te simți rău, ceea ce reprezintă primul pas pentru a începe o autoreglare emoțională adecvată.
  • Îmbunătățește procesul de a lua decizii cu privire la propriile nevoi. Adică, înveți să iei decizii bune în funcție de ceea ce ai nevoie, nu de ceea ce au nevoie alții sau de ceea ce așteaptă cineva de la tine. Unii oameni se pricep foarte bine să aibă grijă de alții, dar se descurcă foarte prost să aibă grijă de ei înșiși.
  • Îmbunătățește-ți stima de sine. Puneți accentul pe tine. Atunci când avem timp pentru noi înșine, timp în care ne tratăm bine și ne satisfacem propriile nevoi, trimitem un mesaj pozitiv minții noastre. Un mesaj personal că suntem importanți, ne subliniem valoarea de sine, ceea ce face ca dialogul nostru intern să fie mai bun.
  • Te ajută să înveți să renunți. Îngrijirea de sine îți permite, de asemenea, să stabilești limite, astfel încât să te poți pune pe tine pe primul loc și, prin urmare, să spui NU atunci când chiar vrei să spui nu.
kyroshelp
kyroshelp

Hoții de îngrijire sau cum te autosabotezi singur

Ai auzit vreodată de convingeri iraționale?

Sunt idei pe care le luăm ca pe un adevăr, în adâncul minții noastre, și care adesea nu au sens. De aceea, există unele care sunt adesea cei mai mari dușmani ai grijii de sine de care avem nevoie. Ele conduc chiar la un comportament pur autodistructiv.

ingrijire personala

Cel mai bun mod de a lucra la aceste probleme este să mergi la un profesionist.

Cu toate acestea, iată câteva dintre ideile de limitare în legătură cu îngrijirea de sine care apar cel mai frecvent în timpul consultărilor.

Hoțul 1: trebuie să fii productiv tot timpul

Adesea, sub această idee, ne creăm o agendă plină de responsabilități profesionale și/sau academice, domestice etc. și ne impunem productivitatea ca obiectiv constant.

Chiar și activitățile care pot părea sănătoase (de exemplu, ieșirile cu prietenii sau mersul la sală) devin nesănătoase dacă fac parte din acest repertoriu strict de productivitate.

Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că în spatele acestei convingeri iraționale se află o emoție foarte puternică: vinovăția de a pierde timpul.

Cine aleargă după doi iepuri, nu prinde niciunul

SFAT: Creează un program mai lejer, mai suportabil și mai simplu, lăsând loc pentru tine.

Deși uneori poate părea forțat, este un lucru care te poate ajuta.

⌛ Hoțul 2: Nu am timp

Cumpăr timp.

Este adevărat că societatea de astăzi ne cere foarte mult timp. Dar să ne agățăm de asta este scuza perfectă pentru a nu avea grijă de noi.

Timpul nu va apărea ca prin minune.

În plus, timpul este cea mai echitabilă resursă: ziua are 24 de ore, pentru toată lumea în mod egal, și nu poate fi prelungită.

În general, lipsa de timp se datorează a două lucruri:

  1. Organizare slabă
  2. Eșecul de a stabili corect prioritățile

SFAT: Stabilește o listă de priorități. Ce este important pentru tine? Compară acest lucru cu programul tău actual și verifică dacă ești cu adevărat în concordanță cu el.

kyroshelp
kyroshelp

Hoțul 3: Să am grijă de mine este egoist

Această convingere este foarte dăunătoare pentru stima de sine: ceilalți sunt mai importanți, te pui pe ultimul loc și nu te prețuiești suficient.

Îngrijirea de sine nu înseamnă că trebuie să uiți de restul lumii, concentrându-te doar asupra ta. Nu înseamnă nici că nu îți exerciți responsabilitatea afectivă față de ceilalți.

Petreci timp cu ceilalți pentru că sunt importanți pentru tine, dar trebuie să te iubești și pe tine însuți.

În plus, dacă nu te simți bine, nu vei putea să-i ajuți pe ceilalți în mod eficient. Este vorba de a acorda prioritate propriei persoane, dar și de a fi empatic față de nevoile celorlalți.

Ce mă mai împiedică să am grijă de sănătatea mea emoțională?

Pe lângă faptul că ne autosabotăm din cauza convingerilor noastre iraționale, ne putem abandona și din alte motive.

Unele dintre aceste obiceiuri care stau în calea unei bune sănătăți mintale sunt următoarele.

Hoțul 4: trăind pe pilot automat

mod automatic

Să mergi pe pilot automat toată ziua, cu alte cuvinte, să nu fii prezent.

Trăind din inerție, ca niște roboți

De câte ori ai călătorit cu mașina sau cu autobuzul și ai ajuns la destinație fără să știi cum?

De câte ori ți s-a întâmplat să devorezi mâncarea în 5 minute în loc să o savurezi?

SUGESTIE: la următoarea masă, oprește-ți telefonul mobil și fii atent la ceea ce mănânci, în liniște. Dacă dorești, ai putea începe să practici mindfulness.

Hoțul 5: Să ne lăsăm controlat de telefon

Petrecem mai mult timp decât este necesar pe diverse aplicații, rețele sociale, e-mailuri etc.

Dacă ai vedea cât timp petrecem acolo, ai fi surprins. Te invit să vezi cât timp petreci pe telefon.

SFAT: dezactivați toate notificările. Depinde de tine să decizi când intri într-o aplicație, și nu de aplicația care îți fură atenția.

De asemenea, este folositor să schimbăm din când în când iconul, ne poate ajuta să nu ne băgăm din inerție, sau chiar să lăsăm telefonul în altă cameră.

Cum să începi să îmbunătățești sănătatea mintală prin autoîngrijire?

Lasă-mă să-ți spun ceva important.

Îngrijirea de sine depinde de tine. Doar tu ai controlul asupra ei.

Fiecare dintre noi este responsabil pentru propria noastră grijă de sine și, prin urmare, pentru a crea acea stare de bunăstare mentală/fizică și emoțională.
Nu este ceva ce putem delega.

Primul lucru este să devenim conștienți de acest lucru, iar al doilea lucru este să îl facem.

Nu trebuie să te gândești atât de mult la asta (ceea ce este și cazul), ci să acționezi. Gândul la asta nu are un impact atât de mare, avem nevoie de acea experiență comportamentală. Nimic nu este mai puternic decât o experiență.

Activități pentru a lucra la autoîngrijire

Unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult, care mă relaxează, este sportul. Pe lângă faptul că este un obicei sănătos, îmi limpezește mintea, mă face să mă simt bine și mă face să petrec timp cu mine.

Poate fi altceva: pictura, ascultarea muzicii, plimbarea, vizionarea unui serial, a animalului tău de companie, cititul, o ședință de înfrumusețare, dormitul suficient, o băutură pe terasă, o alimentație bună și calmă… încearcă și află ce funcționează pentru tine.

Mai jos, îți voi explica câteva exerciții și dinamici pentru a încuraja diferite tipuri de autoîngrijire, în funcție de nevoia sau lipsa pe care o ai.

Autoîngrijire fizică

Corpul nostru, în cele din urmă, este mediul și receptorul bunăstării emoționale și, în multe ocazii, este și cel care manifestă disconfortul pe care îl simțim, deoarece ajungem să avem consecințe directe asupra sănătății noastre fizice.

Exemple: ordinea somnului, dieta, exercițiile fizice…

Să nu uităm să dormim bine. Pentru mulți este o pierdere de timp, dar nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr: somnul te va ajuta să fii mai odihnit, să te concentrezi mai bine, să ai o memorie mai bună, să fii într-o dispoziție mai bună și să ai performanțe mai bune.

Autoîngrijire emoțională

Conectează-te cu tine și cu emoțiile tale. Autoîngrijirea emoțională ajută la gestionarea emoțională.

Secretul: introspecția.

Ne permite să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și apoi să știm de ce avem nevoie pentru a genera bunăstare.

Exemple: începerea unui jurnal de recunoștință, jurnal emoțional, terapie psihologică…

Autoîngrijire cognitivă

Uneori proiectăm în interiorul nostru mesaje care ne-au fost aruncate de oamenii din jurul nostru sau din experiențele pe care le-am trăit.

Le elaborăm pornind de la ceva care era interpersonal și extern, dar le facem parte din dialogul nostru intern. Identificarea de unde sau de la cine vine acea voce ne permite să ne raportăm la ea într-un mod diferit și să avem o autoîngrijire cognitivă mai sănătoasă.

Autoîngrijire socială

Cu ce oameni îți place să te întâlnești?

Cât timp vrei să petreci cu adevărat cu ei?

Să nu te simți obligat să mergi cu anumite persoane sau chiar să ai o scuză în cazul în care spui nu.

Exemple: activități pe care îți dorești cu adevărat să le faci, relaționarea cu persoane care te înviorează și nu te epuizează (mergi la ele, le telefonezi). De asemenea, poate fi și opusul, adică deconectarea de la persoane sau rețele sociale care ne deteriorează sănătatea mintală.

Îngrijirea de sine intelectuală

Să ne hrănim mintea, să stimulăm gândirea critică și creativitatea. Uneori este chiar o provocare.

De exemplu: gătit, citit, desenat…

Autoîngrijire senzorială

ingrijire personala

Uneori subestimăm capacitatea simțurilor noastre de a genera scenarii de bunăstare.

De exemplu: ascultarea muzicii, băile relaxante, aprinderea lumânărilor sau a tămâiei pot crea un impact foarte puternic și pot genera emoții foarte plăcute.

kyroshelp
kyroshelp

Concluzii: Bunăstarea emoțională și mentală prin autoîngrijire

Pe scurt.

Una este să știi cât de important este să ai grijă de tine și alta este să internalizezi acest lucru: capul tău intră pe pilot automat, treci pe modul automat, ar trebui să, ar trebui să, ar trebui să, ar trebui… și intri într-o buclă.

Acest lucru este normal.

Important este să realizezi că ești la fundul sacului și să te ridici.

Serios, ia loc, gândește-te și găsește timp pentru tine. Faceți un jurnal zilnic de activități: ce fac în timpul zilei și ce aș vrea să fac.

La fel ca atunci când ai o rană, dacă nu ai grijă de ea, dacă nu o tratezi cu antisepticul potrivit, știi că se va infecta și mai mult. De aceea, avem întotdeauna acasă o trusă de prim ajutor cu pansamente, apă oxigenată, paracetamol etc., pentru a-l alege pe cel mai potrivit pentru noi la un moment dat.

În acest caz, este vorba despre crearea propriei noastre truse de prim ajutor emoțional.

Când ni se prescriu trei medicamente pe zi și nu ai chef să le iei, dar o faci pentru că știi că sănătatea ta este mai importantă decât gustul neplăcut al medicamentului, ei bine, e același lucru.

Uneori nu se întâmplă în mod natural, dar este important să ne concentrăm asupra acestui lucru: ce ar trebui să fac pentru a simți că am grijă de mine?

Și nu uita, dacă ai nevoie de cineva care să te ajute să te simți mai bine, poți veni oricând la terapie cu mine.