Ce este ipohondria și cum afectează viața ta de zi cu zi

Ai obiceiul să cauți pe internet orice simptom pe care îl ai? Te gândești adesea că ai o boală gravă? S-ar putea să fii ipohondru. Află ce este ipohondria și cum poate afecta viața ta de zi cu zi în acest articol.

 

Ce este ipohondria?

Ipohondria este o afecțiune mentală în care o persoană se teme că suferă de o boală gravă, chiar dacă nu există nicio dovadă medicală a acesteia. Persoanele cu ipohondrie sunt adesea obsedate de sănătatea lor și pot căuta constant simptomele online sau pot vizita frecvent medicii, chiar dacă nu există nicio problemă medicală. Ipohondria poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și poate interfera cu activitățile zilnice ale unei persoane.

Ce cauzează ipohondria?

Cauzele exacte ale ipohondriei nu sunt cunoscute, dar se crede că există o combinație de factori psihologici și biologici care contribuie la aceasta. Factorii de risc includ istoricul familial de tulburări de anxietate sau depresie, stresul și traumele anterioare, precum și predispoziția genetică.

Care sunt simptomele ipohondriei?

Simptomele ipohondriei pot fi similare cu cele ale altor tulburări de anxietate, cum ar fi fobia socială sau tulburarea obsesiv-compulsivă. Acestea includ:

  • Preocuparea constantă de sănătate
  • Căutarea simptomelor online sau în cărți medicale
  • Vizitarea frecventă a medicilor sau a specialiștilor în sănătate
  • Panică sau anxietate atunci când se discută despre sănătate
  • Imaginarea celor mai rele scenarii în ceea ce privește sănătatea

Cum poate ipohondria să afecteze viața ta de zi cu zi?

Ipohondria poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane. Persoanele cu ipohondrie pot avea dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice sau pot evita activitățile sociale din cauza fricii de a se îmbolnăvi. De asemenea, ipohondria poate duce la stres și anxietate, care pot avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale.

Cum se tratează ipohondria?

Tratamentul ipohondriei implică de obicei o combinație de terapie cognitiv-comportamentală (TCC) și terapie medicamentoasă. TCC poate ajuta o persoană să identifice și să schimbe gândurile și comportamentele negative legate de sănătate. Medicamentele, cum ar fi anxioliticele sau antidepresivele, pot ajuta la reducerea simptomelor anxietății și depresiei.

Cum poate KyrosHelp să ajute în cazul ipohondriei?

La KyrosHelp, suntem aici pentru a oferi suport și îndrumare în cazul ipohondriei. Oferim tratamente personalizate și terapie online pentru a ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Echipa noastră de psihologi profesioniști poate ajuta la identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative legate de sănătate și la dezvoltarea de strategii de gestionare a anxietății și a stresului.

Dacă crezi că suferi de ipohondrie sau dacă ai întrebări cu privire la cum putem ajuta, nu ezita să ne contactezi pentru o consultație gratuită.

Suntem aici pentru a te ajuta să te simți mai bine și să-ți îmbunătățești calitatea vieții.