Ce este mobbing-ul la locul de muncă și cum să te aperi

Te-ai confruntat vreodată cu situații neplăcute la locul de muncă și ai simțit că ești ținta unui comportament abuziv? Acest tip de comportament se numește mobbing la locul de muncă și poate avea un impact negativ semnificativ asupra stării tale de bine și performanțelor profesionale. Află acum ce este mobbing-ul și cum poți să te aperi.

 

Ce este mobbing-ul la locul de muncă?

Mobbing la locul de munca poate fi definit ca fiind un comportament agresiv, de obicei din partea unui superior sau a unui coleg, care are drept scop intimidarea și afectarea negativă a victimei. Această formă de hărțuire poate fi subtilă sau deschisă și poate fi direcționată către o persoană sau un grup de persoane. Uneori, mobbing-ul poate fi greu de identificat, deoarece poate fi subtil și poate include comportamente care sunt considerate acceptabile sau normale într-un anumit mediu de lucru.

De ce apare mobbing-ul la locul de muncă?

Mobbing la locul de munca poate apărea din mai multe motive, cum ar fi rivalitatea între colegi, conflicte de personalitate sau diferențe culturale sau de valori. În unele cazuri, mobbing-ul poate fi cauzat de invidie sau de frica de competiție din partea unui superior sau a unui coleg.

Cum să recunoști mobbing-ul la locul de muncă?

Mobbing la locul de munca poate fi greu de identificat, deoarece poate fi subtil și poate include comportamente care sunt considerate acceptabile sau normale într-un anumit mediu de lucru. În plus, victima poate fi adesea prea afectată emoțional pentru a recunoaște că este supusă mobbing-ului.

În general, mobbing la locul de munca poate fi recunoscut prin prezența unor comportamente repetitive și negative, cum ar fi intimidarea, umilirea sau ostracizarea. Alte semne pot include scăderea încrederii în sine, anxietatea, depresia, pierderea interesului pentru muncă și probleme de sănătate mintală și fizică.

Cum să te aperi împotriva mobbing-ului la locul de muncă?

Dacă sunteți victima mobbing-ului la locul de muncă, este important să acționați imediat și să luați măsuri pentru a vă proteja. Iată câteva sfaturi despre cum să te aperi împotriva mobbing-ului la locul de muncă:

  1. Documentați comportamentele negative

Este important să documentați orice comportament negativ care a avut loc, inclusiv data, ora și persoana sau persoanele implicate. Acest lucru poate fi de ajutor în cazul în care trebuie să depuneți o plângere la locul de muncă sau în instanță.

  1. Comunicați cu superiorii

Dacă sunteți supus mobbing-ului la locul de muncă, este important să comunicați cu superiorii. În multe cazuri, aceștia pot fi în măsură să intervină și să ia măsuri pentru a rezolva problema. Dacă superiorii nu reușesc să ia măsuri adecvate, puteți considera să faceți o plângere formală.

  1. Căutați sprijin

Este important să aveți o rețea de suport în timpul acestui proces. Acest sprijin poate fi format din prieteni, familie sau profesioniști din domeniul sănătății mintale. Aceștia vă pot oferi sprijinul emoțional și pot fi o sursă de informații și sfaturi utile.

  1. Cunoașteți-vă drepturile

Este important să cunoașteți-vă drepturile ca angajat. În multe țări, există legi care protejează angajații de mobbing la locul de muncă. În cazul în care vă simțiți discriminați sau hărțuiți, puteți consulta legile și politicile companiei dumneavoastră sau puteți căuta ajutor din partea unui avocat specializat în domeniul drepturilor angajaților.

  1. Căutați ajutor profesional

Dacă sunteți supus mobbing la locul de munca, poate fi util să căutați ajutor profesional. Un psiholog vă poate ajuta să faceți față stresului și anxietății cauzate de mobbing și vă poate oferi strategii pentru a vă proteja în viitor. De asemenea, puteți lua în considerare participarea la un program de consiliere sau terapie de grup, care vă poate ajuta să vă conectați cu alți oameni care au trecut prin experiențe similare.

Concluzie despre mobbing la locul de munca

La KyrosHelp, suntem aici pentru a oferi suport și consiliere în cazul în care aveți probleme cu mobbing-ul la locul de muncă.

Oferim terapie individuală și de grup, precum și alte servicii specializate pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea mentală și să vă faceți față stresului.

Contactați-ne astăzi pentru a începe să lucrați cu un specialist în psihologie și pentru a vă îmbunătăți sănătatea mentală.