10 simptome ale OCD pe care trebuie sa le cunosti

Te-ai întrebat vreodată dacă ai simptome de OCD? Obsesia compulsiva, cunoscută și sub numele de OCD, este o tulburare de anxietate care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Pentru a ajuta la identificarea și înțelegerea acestei afecțiuni, vom explora 10 simptome ale OCD pe care trebuie să le cunoști.

 

Simptom Descriere
Obsesii Gânduri, imagini sau impulsuri intruzive și nedorite care provoacă anxietate intensă.
Compulsii Comportamente sau acțiuni repetitive efectuate pentru a reduce anxietatea cauzată de obsesii.
Ceremonialuri rigide Ritualuri stricte și repetitive ce trebuie urmate pentru a diminua anxietatea.
Evitarea situațiilor declanșatoare Evitarea situațiilor care provoacă obsesii și compulsii pentru a reduce anxietatea.
Anxietatea și stresul Anxietate intensă și persistentă, care poate provoca atacuri de panică și simptome fizice de anxietate.
Nevoia de reasigurare Căutarea frecventă a reasigurării de la ceilalți legată de acțiuni și situații.
Indecizia Dificultăți în a lua decizii, chiar și în privința celor mai simple aspecte ale vieții.
Perfecționismul Perfecționism extrem, care duce la petrecerea unor ore în șir pentru a finaliza sarcini sau a organiza lucrurile.
Problemele de somn Probleme de somn cauzate de anxietate, cum ar fi insomniile, trezirea frecventă în timpul nopții sau coșmarurile.
Sentimentul de vinovăție și rușine Simțirea vinovăției și rușinii legate de obsesii și compulsii, care poate duce la izolare și depresie.

1. Obsesii

Obsesiile sunt gânduri, imagini sau impulsuri intruzive și nedorite care provoacă anxietate intensă. Persoanele cu OCD se pot confrunta cu obsesii legate de curățenie, teama de a face rău altora sau teama de a face greșeli.

2. Compulsii

Compulsiile sunt comportamente sau acțiuni repetitive pe care persoanele cu OCD le efectuează pentru a reduce anxietatea cauzată de obsesiile lor. Compulsiile pot include spălatul pe mâini, verificarea ușilor și a ferestrelor sau numărarea obiectelor.

3. Ceremoniale rigide

Persoanele cu OCD pot avea ritualuri stricte pe care trebuie să le urmeze, cum ar fi aranjarea obiectelor într-o anumită ordine sau repetarea unor acțiuni un număr specific de ori. Aceste ritualuri pot fi consumatoare de timp și pot provoca disfuncționalitate în viața de zi cu zi a persoanei afectate.

4. Evitarea situațiilor declanșatoare

Pentru a face față anxietății, persoanele cu OCD pot evita situațiile care declanșează obsesiile și compulsivitățile lor. Această evitare poate afecta negativ relațiile, cariera și viața socială a persoanei.

5. Anxietatea și stresul

Unul dintre principalele simptome ale OCD este anxietatea intensă și persistentă. Persoanele cu OCD pot suferi de atacuri de panică, simptome fizice de anxietate (cum ar fi palpitațiile inimii, transpirațiile și tensiunea musculară) și un sentiment constant de neliniște.

6. Nevoia de reasigurare

Persoanele cu OCD pot căuta frecvent reasigurare de la ceilalți, întrebând dacă au făcut sau nu ceva corect sau dacă o situație este sigură. Această nevoie de reasigurare poate deveni obositoare pentru cei din jur și poate afecta relațiile personale ale individului afectat.

7. Indecizia

OCD poate face ca persoanele afectate să fie indecise și să aibă dificultăți în a lua decizii, chiar și în privința celor mai simple aspecte ale vieții lor. Acest lucru poate fi rezultatul temerilor legate de consecințele negative ale unei decizii sau al nevoii de a face totul “perfect”.

8. Perfecționismul

Perfecționismul extrem este un alt simptom frecvent întâlnit la persoanele cu OCD. Acestea pot petrece ore în șir încercând să finalizeze o sarcină, să își organizeze lucrurile sau să revizuiască un proiect pentru a se asigura că este perfect.

9. Problemele de somn

Anxietatea și stresul cauzate de OCD pot duce la probleme de somn, cum ar fi insomniile, trezirea frecventă în timpul nopții sau coșmarurile. Lipsa somnului de calitate poate afecta negativ sănătatea mentală și fizică a unei persoane, agravând simptomele OCD.

10. Sentimentul de vinovăție și rușine

Persoanele cu OCD pot experimenta sentimente intense de vinovăție și rușine legate de obsesiile și compulsivitățile lor. Acestea pot fi conștiente că gândurile și comportamentele lor nu sunt raționale, dar se simt incapabile să le controleze, ceea ce poate duce la izolare și depresie.

Este important să ne amintim că diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții persoanei afectate. Dacă tu sau cineva drag suferă de simptome care par a fi legate de OCD, este important să consultați un specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog sau psihiatru, pentru evaluare și tratament adecvat.

La KyrosHelp, oferim servicii de psihologie online, astfel încât să poți primi sprijinul de care ai nevoie, oriunde te-ai afla. Dacă te confrunți cu probleme legate de OCD, nu ezita să ne contactezi. Echipa noastră de profesioniști în sănătate mintală este pregătită să te ajute să depășești aceste dificultăți și să îți îmbunătățești calitatea vieții.