Sindrom post traumatic: simptome si tratamente eficiente

Te-ai confruntat vreodată cu un eveniment traumatizant și ai simțit că nu îl poți depăși? Acest sindrom post traumatic poate afecta pe oricine și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale.

Află mai multe despre simptome și tratamente eficiente în acest articol despre sindromul post-traumatic.

 

Ce este sindrom post traumatic?

Sindromul post-traumatic este o tulburare de anxietate care se dezvolta dupa ce ai fost expus la un eveniment traumatizant, cum ar fi un accident, o agresiune sau un dezastre natural.

Simptomele pot aparea la scurt timp dupa eveniment sau pot dura luni sau chiar ani.

Acestea pot afecta semnificativ calitatea vietii tale si capacitatea ta de a functiona normal.

Simptome ale sindromului post-traumatic

Simptomele SPT pot varia de la persoana la persoana si pot fi diferite in intensitate. Unele dintre cele mai comune simptome includ:

 1. Reexperimentarea evenimentului traumatic: Ai flash-uri de amintiri sau vise repetate despre eveniment.
 2. Evitarea anumitor situatii: Eviti situatiile sau activitatile care te fac sa te simti ca si cum ai fi din nou in acel eveniment traumatic.
 3. Hipervigilenta: Esti extrem de vigilent si sensibil la stimuli, cum ar fi sunetele puternice sau gesturile bruste.
 4. Sentimente de anxietate: Ai sentimente intense de anxietate sau panica in situatii care nu iti provoaca aceste sentimente de obicei.
 5. Izolare sociala: Te retragi din relatiile cu prietenii si familia.
 6. Schimbari de dispozitie: Te simti iritat sau nervos fara un motiv evident.
 7. Probleme de concentrare: Ai dificultati in a te concentra sau in a lua decizii.
 8. Tulburari de somn: Ai probleme cu adormitul sau cu trezitul frecvent noaptea.

Tratamente eficiente pentru sindrom post traumatic

Daca experimentezi simptome de sindrom post traumatic (SPT), este important sa cauti ajutor.

Cu ajutorul unui psiholog, poti invata sa gestionezi simptomele si sa iti imbunatatesti calitatea vietii. Unele tratamente eficiente pentru SPT includ:

 1. Terapia cognitiv-comportamentala: Terapia cognitiv-comportamentala este o forma de terapie care se concentreaza pe modificarea gandirii si comportamentului. Aceasta poate ajuta la reducerea simptomelor SPT prin identificarea si schimbarea gandurilor negative si a comportamentelor evitante.
 2. Terapia de desensibilizare si reprocesare prin miscare oculara (EMDR): EMDR este o terapie care se concentreaza pe recalibrarea traumelor prin utilizarea miscarilor oculare sau a altor stimuli senzoriali pentru a ajuta la procesarea experientelor traumatice. Aceasta poate ajuta la reducerea simptomelor SPT si la imbunatatirea stimei de sine si a capacitatii de a face fata stresului.
 3. Medicamente: Medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea simptomelor de anxietate si depresie asociate cu SPT. Acestea pot include antidepresive, anxiolitice sau medicamente pentru tulburarile de somn.
 4. Yoga si meditatia: Tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga sau meditatia, pot ajuta la reducerea anxietatii si a tensiunii musculare si pot ajuta la imbunatatirea somnului.
 5. Terapia de grup: Terapia de grup poate fi utila pentru cei care se confrunta cu SPT, deoarece poate oferi un sprijin social si poate ajuta la imbunatatirea abilitatilor de comunicare si relationale.

Concluzie

In concluzie, SPT poate fi o tulburare debilitanta si poate afecta calitatea vietii tale. Este important sa cauti ajutor si sa iei masuri pentru a controla simptomele.

Cu ajutorul unui psiholog si a unui plan de tratament personalizat, poti invata sa gestionezi simptomele si sa iti imbunatatesti calitatea vietii. Nu ezita sa ceri ajutor si sa cauti tratamentul potrivit pentru tine.

Daca crezi ca suferi de sindrom post traumatic (SPT) sau ai nevoie de ajutor cu gestionarea simptomelor tale, nu ezita sa contactezi echipa de psihologi de la KyrosHelp.

Oferim servicii de terapie online si suntem pregatiti sa te ajutam sa iti imbunatatesti calitatea vietii si sa iti recastigi controlul asupra starii tale mentale si emotionale.

Contacteaza-ne acum si incepe-ti calatoria catre o viata mai sanatoasa si mai fericita.