Stres si Sintome: Cum se manifesta si cum sa le controlezi

Ai simțit vreodată efectele stresului asupra corpului tău? Dincolo de emoții și gânduri, stresul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale fizice. Descoperă în acest articol cum se manifestă simptomele de stres și cum poți să le controlezi.

 

Ce este stresul?

Stresul este o reactie naturala a organismului la situatii dificile sau periculoase.

Cand suntem in fata unei situatii stresante, sistemul nostru nervos declanseaza o serie de raspunsuri fiziologice si psihologice pentru a ne ajuta sa facem fata situatiei.

Acest raspuns de “lupta sau fugi” poate fi util in situatii de urgenta, dar poate fi daunator daca suntem expusi la stresuri pe termen lung.

Simptome de stres

Exista o varietate de simptome de stres, iar acestea pot varia de la persoana la persoana. Unele dintre cele mai comune simptome de stres includ:

 1. Anxietatea: Simti o teama sau o ingrijorare constanta, chiar si in situatii in care nu exista un motiv aparent pentru aceasta.
 2. Insomnia: Ai dificultati in a adormi sau te trezesti frecvent in timpul noptii.
 3. Probleme digestive: Ai dureri abdominale, greata sau diaree.
 4. Schimbari de dispozitie: Te simti iritabil, nervos sau depresiv fara un motiv evident.
 5. Dureri de cap: Ai dureri de cap frecvente sau migrene.
 6. Schimbari de apetit: Pierzi sau castigi in greutate fara un motiv evident.
 7. Tensiune musculara: Ai dureri musculare sau tensiune in zona gatului, umerilor sau spatelui.
 8. Probleme de concentrare: Ai dificultati in a te concentra sau in a lua decizii.

Cum controlezi simptomele de stres?

 1. Identifica sursele de stres: Este important sa identifici sursele de stres din viata ta si sa incerci sa le eviti sau sa le reduci.
 2. Adopta un stil de viata sanatos: Adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea simptomelor de stres. Exercitiile fizice regulate, o dieta echilibrata si suficient somn sunt esentiale.
 3. Invata tehnici de relaxare: Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga sau respiratia profunda, pot ajuta la reducerea anxietatii si a tensiunii musculare.
 4. Cauta sprijin: Nu ezita sa ceri ajutor de la prieteni, familie sau profesionisti. Terapia psihologica poate fi un mod eficient de a invata sa faci fata.
 5. Gestioneaza-ti timpul: Planifica-ti timpul astfel incat sa ai suficient timp pentru a face fata sarcinilor zilnice. Incorporeaza pauze regulate pentru a reduce tensiunea si pentru a-ti reincarca bateriile.
 6. Gaseste-ti o activitate placuta: Participarea la activitati care iti plac poate fi o modalitate excelenta de a-ti reduce nivelul de stres. Incearca sa te implica in activitati care iti aduc bucurie si te fac sa te simti bine.
 7. Nu exagera cu cafeina sau alcoolul: Cafeina si alcoolul pot agrava simptomele de stres, deci este important sa le consumi cu moderatie sau sa le eviti pe cat posibil.
 8. Redu stresul la locul de munca: Daca stresul la locul de munca este o sursa de stres pentru tine, incearca sa gasesti modalitati de a-ti reduce nivelul de stres. Poti discuta cu seful tau despre sarcini mai putin stresante sau despre un program de lucru mai flexibil.
 9. Fa exercitii de respiratie: Tehnicile de respiratie pot ajuta la reducerea anxietatii si a tensiunii musculare. Incearca sa inspiri profund si sa expiri incet, sau sa incerci tehnici specifice de respiratie, cum ar fi respiratia diafragmatica.
 10. Nu uita sa te distrezi: Asigura-te ca iei timp pentru tine si ca faci lucrurile care iti aduc bucurie si fericire.

Concluzie

In concluzie, simptomele de stres pot fi deranjante si pot afecta calitatea vietii tale.

Este important sa recunosti aceste simptome si sa incerci sa le controlezi prin adoptarea unui stil de viata sanatos, tehnici de relaxare, cautarea de sprijin si reducerea stresului la locul de munca.

Echipa de psihologi de la KyrosHelp poate să te ajute.

Oferim servicii de terapie online, astfel încât să poți primi ajutorul de care ai nevoie oriunde te-ai afla.

Contactează-ne acum și începe-ți călătoria către o viață mai fericită și mai echilibrată.